Ensimmäisenä on hyvä tarkastaa talonne yhtiöjärjestys ja lukea;
patentti- ja rekistelihallituksen ohje As Oy tilintarkastuksesta
Yhtiöjärjestys on asunto-osakeyhtiön raamattu, jota noudatetaan pääsääntöisesti aina. Jos yhtiöjärjestys sisältää esim. määräyksen kahdesta KHT tilintarkastajasta, on tätä määräystä noudatettava.
Tilanteeseen ei saa muutosta kuin yhtiöjärjestystä muuttamalla. Yhtiöjärjestyksen muutos menee yhtiökokouksessa läpi 2/3 enemmistöpäätöksellä kun vastikeperusteisiin ei puututa.
Tilintarkastuslaki määrää, ettei tilintarkastajana voi toimia kuin HTM tai KHT nimikkeellä. Tämä on hyvä päätös, näin saatiin karsittua sekä yritysmaailmasta että As Oy maailmasta nk. maallikkotarkastajat pois. Maallikkotarkastajien kokemus / näkemys ei monessakaan tapauksessa riittänyt analysoimaan tilinpäätöksen oikeellisuutta.
Kuten nimikin jo viittaa, keskittyy tilintarkastaja vain taloudelliseen selvitykseen yhtiön kirjanpito ja hallintoaineistoon tutustuen.
Mikä toiminnantarkastajan rooli on?
Moni on ajatellut, että toiminnantarkastaja olisi aikaisempaa maallikkotilintarkastajaa vastaava toimija.
Näkemykseni eroaa kuitenkin näistä näkemyksistä huomattavasti.
Toiminnantarkastajan rooli Asunto-osakeyhtiön tarkastamisessa on varsin laaja ja koskee koko yhtiön toimintaa ja elinkaarta.
Toiminnantarkastajan tekemän (ensimmäisen)tarkastuksen jälkeen osakkailla tulisi olla selkeä kuva seuraavista asioista:
Mainittujen toimien jälkeen ja asianmukaisen selvityksen saatuaan, osakkailla ja hallituksella sekä isännöitsjällä on näkemys yhtiön kokonaistilasta.
Tulevaisuus on tämän jälkeen kiinni yhtiökokouksesta ja siellä valittavasta hallituksesta, kuinka monen ihmisen suurin yksittäinen omaisuuserä hoidetaan ja kuinka sen arvoa ylläpidetään.
Yksi seikka tulee varmasti olemaan, että toiminnantarkastus päivitetään vuosittain ja näin voidaan olla varmoja omaisuuden oikeasta arvonkehityksestä.
Ja kuka toiminnantarkastuksen voi suorittaa?
On sinänsä harmi, ettei toiminnantarkastajalle ole määritetty kelpoisuusvaatimuksia. Tilaaja, eli isännöitsijä tai hallitus määrittää millaisen toiminnantarkastajan yhtiö haluaa ottaa palvelukseensa.
Suosittelen käyttämään tekemääni listaa valinnassa, kaikki mainitut seikat ovat yhtiön ja sen tulevaisuuden / arvonkehityksen kannalta tärkeitä.